Brandsikring i 3D handler om kundefordele

Brandprojektering Sverige AB

I 2021 begyndte Alexander Alniemi og hans kollegaer hos Brandprojektering Sverige AB at se nærmere på Naviate Bimfire (software til digital brandsikring). I dag - 2 år senere - er Brandprojektering AB en af de virksomheder, der er kommet længst med hensyn til brandsikring i 3D.

For os var det nemt. Vi er stadig en relativt lille spiller og hurtige til at træffe beslutninger. Men frem for alt er vi motiverede! Brandsikring i 3D giver så mange fordele og merværdi for vores kunder og partnere. Og efter en række forespørgsler om at designe i BIM - og lige så mange undskyldninger - tog vi udfordringen op. 

Hos Brandprojektering Sverige AB ser de, hvordan tempoet i den digitale udvikling accelererer. Flere og flere bygherrer, entreprenører og arkitekter efterspørger papirløse projekter. Men deres egen branche halter bagefter. 

"Brandsikringsbranchen skal følge med", siger Alexander Alniemi. "Det handler om konkurrencedygtighed; at kunne levere kvalitet, gøre det rigtige, undgå misforståelser og revisioner. Brandsikring i BIM er en selvfølge, hvis vi ser på den merværdi og øgede kundefordel, som den digitale udvikling giver - både for os brandrådgivere og vores kunder."

Stor værdi i opdaterede brandsikringsdata

Med Naviate Bimfire kan brandsikring også digitaliseres og integreres i den modelbaserede tilgang. Det betyder, at konsulenterne hos Brandprojektering Sverige AB kan deltage fuldt ud i BIM-processen.

"Vi nøjes ikke længere med at sende brandsikringsbeskrivelser og tegninger til arkitekter og andre, som skal oversætte og indtaste vores oplysninger. Nu gør vi det selv - i det samme værktøj, som alle andre parter i projekterne indsamler deres oplysninger i," siger Alexander Alniemi.

Uden mellemmænd i rapporteringen øges pålideligheden. Og når alle i projektet har adgang til nøjagtige brandsikringsdata direkte i 3D-modellen, mindskes sandsynligheden for fejl. Eventuelle designfejl kan rettes allerede i designfasen, og ikke først når de ender i produktionen på byggepladsen.

Brandkonsulenten er involveret i alt fra design til kontrol

"Det øger også vores tilstedeværelse og deltagelse i projekterne", fortsætter Alexander Alniemi. "Så snart forholdene ændrer sig, eller noget er gået galt, kan vi opdatere direkte i grunddokumentet. Der er ikke længere nogen "dumme" tegninger. I 3D-modellen har projektet altid adgang til de korrekte oplysninger."
Alle de indsamlede og opdaterede oplysninger giver en masse merværdi. Ud over færre fejl og revisioner bliver det også lettere at beregne de rigtige mængder, planlægge arbejdet og holde tidsplanen. Det sparer projektet for både ekstra arbejde og omkostninger i alle dele af byggeprocessen. Men for at opnå dette skal hele brandsektoren blive meget bedre til at udnytte de muligheder, som digitaliseringen giver.

Det er egentlig ikke så svært. Men man skal have modet til at krydse tærsklen! I vores tilfælde var konsulenterne hos Naviate Bimfire en stor hjælp, sammen med vores egne folk.

Find dem, der vil arbejde i et BIM-miljø, og start der

Alexanders anbefaling er at finde dem i organisationen, der gerne vil arbejde i et BIM-miljø, og starte der. Tilgangen passer ikke til alle - og heller ikke til alle projekter. Ved at organisere arbejdet på den rigtige måde er det stadig muligt at få hele teamet med. Det er vigtigt, fordi brandsikringsdesign i 3D og BIM stadig er relativt nyt.

"Vi er nødt til at kunne sælge fordelene", siger Alexander Alniemi. "Forklar, at arkitekten nu kan overlade ansvaret for brandsikring til os og fokusere fuldt ud på sit eget speciale. At entreprenøren er garanteret opdaterede 3D-tegninger, som er nemme at tage med i f.eks. fælles inspektioner eller på byggepladsen, og som gør det muligt at rette fejl på et tidligt tidspunkt. Og at bygherren nemt kan se, hvordan brandsikringen fungerer og kan opdatere alle informationer i drift og vedligehold, når projektet er færdigt."

Brandrådgiveren tager større ansvar og opgaverne vokser

Hos Brandprojektering Sverige AB føler de, at arbejdet i BIM-miljøet har bragt brandrådgiveren op på et højere niveau - fra projektering til udførelseskontrol.

I starten betyder digital projektering en investering; med nye licenser, uddannelse, ændrede procedurer og så videre. Men det bliver hurtigt investeringen værd. I dag er vi mere involveret i projekterne, vi har taget ansvaret tilbage, og opgaverne vokser.

"Hvad jeg tænker om fremtiden? At det her kun er begyndelsen! Flere og flere beder om brandsikring i et BIM-miljø, flere og flere af os leverer, og snart vil det være en selvfølge", slutter Alexander Alniemi.

BLIV OPDATERET OM SENESTE NYT I BYGGERIET

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag gratis tips & tricks,
e-bøger, invitationer til webinarer osv.

Relaterede cases


Udnyt fordelene ved BIM med klassifikation af data

Det nye OUH (Odense Universitetshospital) er hidtil det største nybyggede sygehusprojekt i Danmark. Det er et offentligt byggeri, hvilket betyder, at det for projektet er et lovkrav at BIM-modeller klassificeres jf. IKT-bekendtgørelsen 118 af 06-0... Læs mere

The City of Helsinki - Pioneers introducing BIM

When designing professional kitchens for the 650 professional and public kitchens in Helsinki, there was no doubt in the minds of the architects Seppo Kupari, the designer and Mikko Soininvaara, the BIM Manager from the city of Helsinki’s Public W... Læs mere