Vigtigheden af bæredygtige byggematerialer

Nybyggeri udleder betydelige mængder CO2 i atmosfæren - ikke kun gennem den fysiske konstruktion af bygninger, men også gennem materialefremstilling, transport og byggeaffald.

Vigtigheden af bæredygtige byggematerialer

Ifølge Rocky Mountain Institute (RMI) står bygninger for mindst 39% af de energirelaterede globale kulstofemissioner hvert år. Mindst en fjerdedel af disse udledninger kommer fra indlejret kulstof, eller de kulstofudledninger, der er forbundet med byggematerialer og konstruktion.

Det skal være let at træffe bæredygtige valg

Vi ønsker alle at træffe mere bæredygtige valg. Problemet er, at vi nogle gange, især i byggeriet, har for mange muligheder og ikke nok information. At bestemme CO2-udledningen for beton er f.eks. ikke en ligetil proces: Det afhænger af flere variabler - fra produktionsprocessen til fabrikantens lokation til mængden af aske i betonblandingen. Og at finde nøjagtige beregninger for hver af disse variabler kan være frustrerende, tidskrævende og i sidste ende måske føles som en større indsats, end det er værd.

Med ovenstående i tankerne satte Symetri sig for at udvikle en løsning, der kunne forenkle processen og gøre det nemmere at træffe informerede beslutninger omkring bæredygtighed.
Og det resulterede i udviklingen af Naviate Zero.

Webinar om bæredygtige byggematerialer on-demand Hør hvordan Artelia arbejder med LCA og bliv klogere på bæredygtige materialevalg. På dette webinar on-demand fortæller vi, hvordan du let overholder nuværende klimakrav og arbejder mere bæredygtigt fremadrettet. Se mere her

Hvad er Naviate Zero?

Naviate Zero er et Revit-plugin, der er designet til at måle CO2-udledningen fra forskellige byggematerialer. Ved at hente data fra miljøvaredeklarationer (EPD'er) giver Naviate Zero arkitekter, designere og ingeniører den viden og indsigt, de har brug for at træffe velinformerede valg vedrørende byggematerialer og bæredygtighed.

Vores mål med Naviate Zero er at sikre, at folk træffer informerede beslutninger omkring bæredygtighed. For at kunne dette har de brug for adgang til data og værktøjer. Historisk set har beslutninger inden for byggeri og produktion overvejende været påvirket af pris, tid og tilgængelighed. Vi ønskede også at inddrage CO2-påvirkninger i beslutningsprocessen. Det fik os til at indse, at det var afgørende at have adgang til de rigtige data.
Jens Kollserud, CEO, Symetri

Hvordan virker Naviate Zero?

Hvis du allerede anvender Revit, vil Naviate Zero være en naturlig forlængelse. Løsningen er integreret i Revit-brugergrænsefladen og benytter de værktøjer og dashboards, du allerede kender.

Sådan fungerer løsningen:

  1. Vælg et element i din model. Det kan være en væg, et gulv, et loft eller hvad du nu vil arbejde med.
  2. Naviate Zero vil herefter foreslå materialer der matcher elementet. Søg og filtrer disse materialer for at finde præcis det, som du leder efter.
  3. Sammenlign materialer baseret på CO2-aftryk (rød = højt CO2-fodaftryk, grøn = lavt CO2-aftryk).
  4. Tildel dit valgte materiale elementet. Når det er tildelt, gemmes EPD-oplysningerne på elementet.
  5. Når du er færdig, kan du se en oversigt over den samlede forventede CO2-udledning for din model. Vis og filtrer herefter element (f.eks. vægge), gulv eller materiale.
  6. Eksportér dine data, ligesom du ville gøre med andre oplysninger i din model. 
Vores primære målgruppe er designere og brugere, der arbejder i Revit, Vi ønsker at bygge bro mellem fagfolk, hvis primære rolle er bæredygtighed, og dem, der skal træffe designbeslutningerne og levere data til bæredygtighedsvurderingerne. Naviate Zero forenkler denne arbejdsgang og gør det lettere at træffe informerede beslutninger. Selvom der findes værktøjer, der leverer data til beregninger, er der ikke mange, der guider dig i designprocessen ved at anbefale specifikke EPD'er baseret på forskellige kriterier. Denne vejledning er det, der gør Naviate Zero unik.
Nicolai Karved, Lead Technology Analyst, Symetri

Kombinationen af Naviate Zero og One Click LCA

Med Naviate Zero kan du fokusere på at designe den enkelte bygningsmodel ved nemt at knytte dem til element-typer eller lag (materialer) og se CO2-konsekvensen af dine materialevalg direkte i modellen. Samtidig kan modellen indgå i en mere omfattende LCA-vurdering takket være de globale EPD-data fra One Click LCA. 

One Click LCA er brugervenligt software til livscyklusvurdering (LCA), der hjælper dig med at beregne og reducere miljøpåvirkningerne af dine byggeprojekter. I tillæg til et omfattende bibliotek af EPD'er fra internationale programoperatører – giver løsningen dig samtidigt mulighed for at generere projekt-specifikke ressourcer og udgive tredjepartsverificerede EPD'er. 

Blog

Autodesk Flex

12 januar 2024

Autodesk har lanceret en ny og fleksibel måde at tilgå Autodesk produkter på kaldet Autodesk Flex. Men hvem er den nye pay pr use metode egentlig relevant for, og hvordan fungerer den i praksis? Læs her hvordan Flex bedst anvendes, og hvordan du sammensætter den optimale licensportefølje fremadrettet.

Læs mere
Blog

Autodesk Forma - en del af AEC Collection

10 november 2023

Skab bæredygtige og innovative forslag til by- og boligudvikling med Autodesk Forma - løsningen som kan købes selvstændigt, og som du automatisk har adgang til via AEC Collection. Læs mere om alle de smarte designfunktioner og hvordan Forma integrerer med øvrige Autodesk løsninger.

Læs mere