NAVIATE DAYLIGHT

Savner du dagslys?

En vigtig overvejelse, når man designer en bygning, er DAGSLYS. Placering af vinduer, indendørsbelysning og andre lyskilder er en essentiel del af designprocessen i byggeprojekter. Måske savner du også en let måde at lave dagslysberegninger på?

Savner du dagslys?

Placering af vinduer, indendørsbelysning og andre lyskilder er en essentiel del af designprocessen i byggeprojekter og skal overholde Bygningsreglement § 379 i forhold til dagslys. Mange laver stadigvæk ”håndberegning” dvs. manuelt i for eksempel regneark, men man kan faktisk automatisere dagslysanalysen direkte i Revit med et Naviate Daylight plugin. Naviate Daylight er desuden et godt simuleringsværktøj for nemmere at lave dagsberegninger og kan bruges allerede i designfasen. Man kan bruge værktøjet uden at være ekspert i dagslysberegning, eller mens man venter på input fra f.eks. ingeniøren.

Integrationen til Revit gør det let at finde ud af, om dine rum opfylder kravene i Bygningsreglementet herunder dagslysgraden og 10% reglen. Dagslysgrad er forhold mellem gulv og vinduer. Man kan nemt analysere mængden af ​​dagslys, der modtages i et rum, ved at foretage en dagslysfaktorberegning. I Naviate Daylight kan man automatisere beregningen af ​​dagslysforholdet (vindue til gulv og vindue til væg) for hvert rum i projektet. Man får også forskellige oplysninger om andre elementer, der påvirker beregningerne, såsom rum, vinduer, gardinvægge og genstande omkring bygningen. Dagslysfaktor (forhold mellem dagslys i et rum sammenlignet med overskyet himmel) kan også beregnes direkte i Revit, og det er en fordel, da den er meget svær at beregne manuelt. Ved at automatisere beregningerne af dagslysfaktor for hvert rum i projektet sikrer man, at alle krav bliver overholdt, uden at skulle svede over formularer i et regneark.

Analysér dagslyset i hele projektet

I Naviate Daylight integrationen kan man lave en gennemgribende analyse af døres - og vinduers placering i BIMmodellerne i realtid og dermed justere modellerne løbende. Det er også muligt at udtrække en rapport og dermed validere om krav overholdes.

Naviate Daylight gør det muligt for dig at gøre alt dette i Autodesk Revit:

  • Beregn dagslysgrad, -forhold og -faktor
  • Lav dagslyssimulering og -kontrol
  • Foretag automatiske justeringer
  • Kravvalidering og dagslysrapport

Løsningen optimerer designindstillinger til indendørsbelysning og placering af vinduer og døre. Den er skræddersyet til arkitekter, men kan også bruges af f.eks. ingeniører til at lave nøjagtige beregninger på en let måde.

Rubow Arkitekter har brugt Naviate i projektet Vesterled Plejecenter, hvor dagslys spiller en vigtig rolle. Med Naviate Daylight sikrer arkitektfirmaet at de overholder dagslyskrav. 

Naviate Daylight-regler understøtter Bygningsreglementet § 379 om Dagslys 

Er du interesseret i at vide mere?

Se TECH30 webinaret om Naviate Daylight og hør hvordan du kan automatisere dagslysberegningen direkte i Revit. Naviate integrationen til Revit gør det let at finde ud af, om dine rum opfylder kravene i Bygningsreglementet.  Hør også, hvordan Rasmus Slot Hansen, arkitekt MAA, RUBOW Arkitekter, tester og validerer daglys i projekter og bruger det til at overholde lovmæssige dagslyskrav.

Se webinaret on-demand

Q/A

 

 

Beregner Naviate automatisk sollysfaktor?

A
 Naviate Daylight beregner selv korrektionsfaktor ud fra den geometri der er indeholdt i Revit-modellen. Modellen skal derfor indeholde korrekte informationer om f.eks. glasarealer og omgivende bygninger m.m.

Q Hvordan håndterer Naviate irregulær geometri f.eks. værelser som ikke er firkantede?

A Daylight fungerer med komplekse rum – f.eks. rum hvor dele af rummet ligger direkte orientering mod vinduesåbninger (Bag vægge etc.). Man kan i grænsetilfælde opleve at softwaren får problemer med beregningen for nogle rum.

Q Vi har testet Naviate på et renoveringsprojekt men kunne ikke få brugbare resultater ud og googlede os frem til at det har problemer med at håndtere faser i revit, er det korrekt?

A Daylight understøtter pt. ikke faser og designoptions i Revit, men vi arbejder på at løse dette.

Med Naviate Daylight kan du arbejde mere effektivt med dit BIM-design og træffe bedre designbeslutninger. Du kan også teste selv ved at hente en (gratis) trial

Blog

Autodesk Forma - en del af AEC Collection

10 november 2023

Skab bæredygtige og innovative forslag til by- og boligudvikling med Autodesk Forma - løsningen som kan købes selvstændigt, og som du automatisk har adgang til via AEC Collection. Læs mere om alle de smarte designfunktioner og hvordan Forma integrerer med øvrige Autodesk løsninger.

Læs mere
Blog

Autodesk Docs - løsningen der er inkluderet i din AEC Collection

24 april 2023

Har du en AEC-collection? Så har du automatisk adgang til Autodesk Docs, der giver dig mulighed for at gennemgå og sammenligne tegninger og modeller i skyen, hvilket optimerer samarbejdet i hele projektteamet. I denne blog gør vi dig klogere på de smarte funktioner i Autodesk Docs og AEC Collection.

Læs mere
Blog

Er du klar til at arbejde med landskabsdesign i 3D?

12 marts 2023

Selvom de fleste i byggebranchen for længst har taget BIM-modellen til sig, så skaber mange landskabsarkitekter stadig deres landskabsdesign i 2D. Er du én af dem?  I denne blog gør vi dig klogere på fordelene ved at arbejde i 3D og giver dig samtidigt et bud på en BIM-løsning designet specielt til landskabsarkitekter. 

Læs mere