BIM data model med miljøklasser

NCC Engineering

Bygge- og anlægsbranchen har brug for god data for at nå længere i den digitale transformation. Der er et stort vækstpotentiale, produktivitetsfordele og effektivitetsforøgelse ved at arbejde strukturet med BIM data efter en standard i en BIM-platform og cloud-portal som Naviate Nexus. 

NCC Engineering bruger Naviate Nexus på deres projekter til ensrette data ved hjælp af klassificering, typer og egenskaber og de tilføjer også miljøklasser direkte i løsningen. NCC Engineering og de andre projektrådgivere har benyttet Naviate Nexus på Strandgade 7 - et prestigeprojekt centralt i København med en større ombygning og udvendig renovering.

Undervejs i projektet blev IKT-kravet til anvendt klassifikationsstandard ændret, og de forskellige leverandører benyttede som udgangspunkt ikke samme standard. NCC ønskede et værktøj, der kunne løse den udfordring hurtigt og nemt, og ønsket var også at tilføje miljøklasser (DGNB bæredygtighedscertificering). Med kortlægning af data i Naviate Nexus ved hjælp af klassificering, typer,  egenskaber og miljøklasser skabte teknisk designer Michela Boi Holmfred en fælles datastruktur for hele projektteamet. Dermed ungik de helt manuelle - og meget tidskrævende - justeringsprocesser. Ambition på  Strandgade 7 projektet var at skabe bedre BIM-modeller med struktureret data på kort tid og at have modellerne tilgængelig for alle projektets samarbejdspartnere i en Portal.

NCC er en af de førende entreprenørvirksomheder i Norden med stor ekspertise inden for ledelse af komplekse byggeprocesser. NCC Engineering har over 30 medarbejdere som projekterer konstruktioner og tekniske installationer & varetager arbejdet med DGNB certificering.

Udfordringer

Fejl i projektdata og modeller
Manuelle processer til deling af projektfiler
Miskommunikation i projektteamet

Løsninger

Understøtter alle klassificeringsstandarder 
Projekt i Portal med nyeste data
Mapping med klassifikations-ID-koder, Typer, Egenskaber

Fordele

Valideret og korrekt BIM data
Nyeste data er altid tilgængelig ét central sted
Forbedrer samarbejdet og kommunikationen og effektiviserer arbejdsgange.

Relaterede cases


Udnyt alle fordelene ved BIM med klassifikation af data

Det nye OUH (Odense Universitetshospital) er hidtil det største nybyggede sygehusprojekt i Danmark. Det er et offentligt byggeri, hvilket betyder, at det for projektet er et lovkrav at BIM-modeller klassificeres jf. IKT-bekendtgørelsen 118 af 06-02-2013.

Læs mere

Arkitekters digitale agenda og IKT-krav

Hvordan skaber I et sammenhængende projektmateriale, som lever op til de krav, der stilles fra fx AB18 & YBL18? - Det er tid til at få den digital agenda på tegnebrættet og se på softwareløsningers muligheder for at skabe ”entydighed” og ”sammenhæng” imellem model, tegninger, beskrivelser og tilbudsliste.

Læs mere

The City of Helsinki - Pioneers introducing BIM

When designing professional kitchens for the 650 professional and public kitchens in Helsinki, there was no doubt in the minds of the architects Seppo Kupari, the designer and Mikko Soininvaara, the BIM Manager from the city of Helsinki’s Public Works Department, that they had to make the transition from 2D to 3D and BIM.

Læs mere