En grønnere fremtid

Om fem år taler man ikke længere om bæredygtighed i byggeriet ……

Teoretisk snak om genanvendelse af materialer, cirkularitet, grønt byggeri osv. findes ikke på samme måde om fem år. Til den tid handler og bygger man efter bæredygtige principper og værktøjer. Både dem der er givet af lovgivningen, men i lige så høj grad dem, der fremover bliver et konkurrenceparameter i forhold til at vinde projekter.

Om fem år taler man ikke længere om bæredygtighed i byggeriet ……

Byg bæredygtigt med vilje

Lovgivning kan være et effektivt værktøj, når det handler om at ændre byggeriets samlede CO2 udledning og klimapåvirkning, men fremtiden kræver mere end det. Fremtiden kræver i lige så høj grad, at man selv handler aktivt og tager stilling. Denne stillingtagen er allerede påbegyndt, men skal vi nå fremtidens målsætninger, skal der sættes turbo på – NU!

Man kan ikke være bæredygtig alene

Den grønne omstilling i byggeriet skabes ikke af enkelte virksomheder og organisationer. Det er én, som vi må prioritere i fællesskab. Alt for mange projekter starter ud med store armbevægelser, skåltaler og drømme, men ender med ingenting.

Man kan ikke være bæredygtige alene. Det er en holdindsats - og det kræver ledelse. Der er mange projekter derude, hvor der er store grønne ambitioner ved projektets start, men når projektet ender, er det skåret så meget til, at der kun er en lille vissen gren tilbage. Og det er super ærgerligt.

Jesper Ring, CEO, Frame

Derfor handler det også om at være realistisk fra starten og få defineret det rigtige setup – og derefter arbejde målrettet mod at nå det. Det er her den gode bæredygtighedsledelse kommer i spil. Bæredygtighedsledelse er ikke punktnedslag få steder i projektforløbet – det er en indsats fra den første idé til det endelige byggeri står færdigt.

Digitaliseringen understøtter den grønne omstilling

Vi ser ind i en fremtid, hvor LCA-dokumentation bliver en obligatorisk del af bygningsreglementet for alt nybyggeri. Derfor er der også brug for værktøjer, der måler og dokumenterer byggeprojekters miljøpåvirkning fra de tidlige projekteringsfaser til endelig dokumentation.

Der er ligeledes brug for værktøjer, der gør det muligt at visualisere produkt og materialevalg i de tidlige faser, så denne grønne retning prioriteres fra starten. For når funktion, æstetik og klimamål skal gå op i en højere enhed, kan det være svært at overskue konsekvenserne af de enkelte valg, og hvordan de påvirker bygningens CO2 aftryk. 

Hos Symetri er vi ikke i tvivl. Digitalisering understøtter den grønne omstilling og er drivkraft for bæredygtigt byggeri nu - og i fremtiden. Det er i ny teknologi med fokus på LCA og materialevalg, at de grønne løsninger findes. 

Digitale værktøjer der gør en forskel

Der findes allerede mange digitale værktøjer i byggebranchen, der kan gøre livet lettere for de byggefaglige og hjælpe med at opnå de bæredygtige mål for projektet. Udfordringen er at få udbredt kendskabet, og at få uddannet og opdraget branchen til at anvende dem og ikke mindst at samarbejde.
Hvis hele branchen skal håndtere bæredygtighed som en naturlig del af byggeriet om fem år, så kræver det omstillingsparathed og en øget vilje til at bruge de værktøjer, der allerede er til rådighed, frem for at prøve at opfinde den dybe tallerken hver gang.

Vil du gerne vide mere?

Download e-bog nedenfor og lad dig inspirere af en række byggeprojekter i Norden, hvor byggeprocessen både har resulteret i større bæredygtighed og bedre bundlinje. Eller læs mere om hvordan du kan dokumentere bæredygtighedsprocessen fra start til slut via den digitale platform Frame.

Blog

Autodesk Flex

12 januar 2024

Autodesk har lanceret en ny og fleksibel måde at tilgå Autodesk produkter på kaldet Autodesk Flex. Men hvem er den nye pay pr use metode egentlig relevant for, og hvordan fungerer den i praksis? Læs her hvordan Flex bedst anvendes, og hvordan du sammensætter den optimale licensportefølje fremadrettet.

Læs mere